kind geboren in Israel

Plaats hier je overige ervaringen en vragen i.v.m. het Nederlanderschap in Israel.

Moderators: Beheer, Matthew, The Dutch Forum Team

kind geboren in Israel

Postby tamar1 » Tue Nov 20, 2007 11:53 pm

Hallo,

Ik ben nu 6 maanden zwanger en zal met mijn man binnenkort naar Israel vertrekken om daar te bevallen. Mijn man is Israeli en ik ben Nederlands. Ik zal daar op een toeristenvisum verblijven en tot mei 2008 blijven.
Nu is mijn vraag of iemand weet hoe het geregeld is rondom de nationaliteit v.h kind en wat ik allemaal moet regelen. Ik geloof dat het kind automatisch Nederlands is omdat ik Nederlands ben. Waar moet ik het kind aanmelden zodat het in Nederland ingeschreven wordt en ik dus ook de kinderbijslag en verzekering voor het kind kan regelen, we blijven immers maar voor een korte periode in Israel.
Verder vroeg ik me af of iemand in Israel is bevallen terwijl zij een zorgverzekering in Nederland had en niet in Israel. Wat zijn je ervaringen met wat er betaald wordt. Mij werd verteld dat spoedeisende zorg 100% wordt vergoed, niet spoedeisende zorg 100% van wat het in Nederland zou kosten. Bevallen schijnt geen spoedeisende zorg te zijn en aangezien je in NL maar een aantal uren in het ziekenhuis blijft en niet de nacht over en in Israel zoals ik begrijp in ieder geval 2 dagen is daar al een verschil in kostenplaatje. Is er een manier om je hier voor bij te verzekeren, of is er een manier om me in Israel bij te verzekeren?
Ik hoop dat iemand antwoord heeft op mijn vragen aangezien we graag in Israel willen zijn bij familie in deze tijd, maar er moet ook geen kostenplaatje van duizenden euros aan verbonden zijn.
tamar1
Veteran
Veteran
 
Posts: 37
Joined: Mon Jan 08, 2007 10:57 pm
Location: Bloemendaal

Postby siempie » Wed Nov 21, 2007 1:41 am

Ik kan je geen prijskaartje geven qua kosten.
Wel kan ik je met zekerheid zeggen dat al jij Joods bent in in Israel bevalt. je kind automatisch Israeli is. Dat houdt ook in dat het kind dienstplicht heeft als het 18 is. Je moet met de ambassade/ministerie van buitenlandse zaken praten over zijn/haar Nederlanderschap.
siempie
Veteran
Veteran
 
Posts: 926
Joined: Thu Apr 22, 2004 3:37 pm
Location: Haifa

Postby Hans & Malie » Wed Nov 21, 2007 11:07 am

Laat ik ook even m'n 2 centen inbrengen..je bent gehuwd met een Israelier....hier geboren betekend dat je kind een dubblele nationaliteit zal hebben...je moet daarvoor met het geboorte bewijs,wat je in het ziekenhuis krijgt,naar de Ambassade hier om geboorte aangifte te doen en naar binnenlandse zaken hier om het zelfde te doen van de kant van je man.

Verder denk ik dat je wellicht het beste een internationale ziektekosten verzekering kunt afsluiten in Hollland voor de periode dat je in het buitenland verblijft....

Mijn zoon is hier geboren...ik ben Hollander..en we hebben hem ingeschreven op de ambassade en hij heeft dus ook de Nederlandse nationalteit.

Mijn dochter was in Holland geboren...automatisch Hollandse..maar ook laten inschrijven bij de ambassade van Israel in Den-Haag daar mijn echtgenote Israelische is...en zij heeft dus ook 2 nationaliteiten....

Doe er je voordeel mee...en suc6 met de bevalling... :wink:

~ Hans ~
"....May you always walk in Beauty. ...."
User avatar
Hans & Malie
Team Member
 
Posts: 6366
Joined: Tue Sep 14, 2004 3:28 pm
Location: On holy ground

Postby tamar1 » Wed Nov 21, 2007 12:07 pm

Nog even een kleine aanvulling, ik ben niet Joods, mijn man wel, is mijn kind dan toch Israeli wanneer het in Israel geboren is? Of kan ik hem/haar daar voor aanmelden?
tamar1
Veteran
Veteran
 
Posts: 37
Joined: Mon Jan 08, 2007 10:57 pm
Location: Bloemendaal

Postby Hans & Malie » Wed Nov 21, 2007 12:25 pm

tamar1 wrote:Nog even een kleine aanvulling, ik ben niet Joods, mijn man wel, is mijn kind dan toch Israeli wanneer het in Israel geboren is? Of kan ik hem/haar daar voor aanmelden?


Je kind zal gewoon Israelier zijn..Joods is een ander verhaal..je kind zal,vanwegen zijn/haar vader,Israelier zijn.

Maar we hebben hier een specialist op de site..als 'ie zin heeft zal hij het in geuren en kleuren voor je opschrijven....tis winter nu in Israel....wellicht zal 'ie nu wat vaker achter de pc plaats nemen... :wink:

~ Hans ~
"....May you always walk in Beauty. ...."
User avatar
Hans & Malie
Team Member
 
Posts: 6366
Joined: Tue Sep 14, 2004 3:28 pm
Location: On holy ground

Postby dennise » Wed Nov 21, 2007 3:09 pm

ander verhaal weet je al waar in israel je wilt bevallen en of
heb je al een gyneceloog? welke verzekering heb je ?

als je meer info wilt laat me t weten ben ook nog maar pas moeder dus zit nog vers in alle in&outs

wat is trouwens je reden dat je hier wilt bevallen?

groetjes denise
suc6 hoor !!
dennise
Veteran
Veteran
 
Posts: 173
Joined: Mon Jun 21, 2004 4:23 pm

Postby E.T. » Wed Nov 21, 2007 4:57 pm

tamar1 wrote:Nog even een kleine aanvulling, ik ben niet Joods, mijn man wel, is mijn kind dan toch Israeli wanneer het in Israel geboren is? Of kan ik hem/haar daar voor aanmelden?


Je kind kan ook de Israelische nationaliteit aanvragen als hij niet in Israel geboren is, door het feit dat 1 van zijn ouders de Israelische nationaliteit heeft. Dit omdat het Israelische systeem nationaliteit schenkt according to bloed relatie, en niet volgens geboorte plaats.
Het verschil tussen in Israel of in het buitenland geboren worden als je 1 of 2 Israelische ouders hebt, geldt voor de kinderen van het kind (dus jouw kleinkinderen). Deze zullen alleen automatisch Israelier zijn als jouw kind in Israel geboren is (als kind van minstens 1 Israelier), en niet als dat in het buitenland gebeurd.

To sum it up: Als je kind in Israel geboren wordt (plus omdat je man Israelier is), ontvangt hij de gewone Israelische nationaliteit. Als je uiteindelijk besluit in Nederland te bevallen, kan hij nog steeds de Isr. nationalteit aanvragen, maar zal hij deze niet automatisch kunnen doorgeven aan zijn kinderen.

Dit alles geldt volkomen onafhankelijk van jouw wel of niet Joods zijn.
User avatar
E.T.
Veteran
Veteran
 
Posts: 4019
Joined: Mon May 03, 2004 5:28 pm

Postby froukjevermaat » Wed Nov 21, 2007 7:33 pm

Hoi Tamar, weet je echt zeker dat je in Israel wilt bevallen?
Ik ben van mijn zoon in Israel bevallen en mijn dochter is in NL geboren, beide in het ziekenhuis en beide keren met een ruggenprik...
In Israel heb ik gewoon uren en uren tijdens de ontsluitingsweeen op de gang moeten lopen ( er was geen kamer vrij) , met mensen die daar aan het roken waren.. niet echt ontspannend, ook de drie dagen erna, met 5 andere vrouwen op een kamer, vele families die op bezoek kwamen, mijn kind die ik wou voeden lag op een andere kamer en dan werd je midden in de nacht roepend wakker gemaakt: alle vrouwen die willen voeden nu meekomen en dan stond je wankel op je benen in de rij om je baby op te halen!
In Nl kreeg ik een prive kamer waar ik mijn weeen kon opvangen, met een bad, een eigen kamer waar ik kon bijkomen van de bevalling, een menu kaart naast mijn bed, met een bel waarop ik kon drukken als ik iets nodig had.
Na de bevalling een kraamverzorgster die een week kwam kramen terwijl ik in Israel ook nog een keer de stress van mijn poolse schoonmoeder moest opvangen die mij wou leren hoe ik mijn eigen kind moest oppakken, moest voeden etc.....
Of ben ik nu heeeel zwart wit?
Maar... ik kreeg wel een leuk cadeautje na de bevalling in Israel, een cheqeu met geld en een koffertje, leuk dacht ik nog bij mezelf nog een cadeau maar nee dat was het gasmasker voor de baby!!!
He succes met je beslissing!!
En een hele goede bevalling toegewenst!
froukjevermaat
Veteran
Veteran
 
Posts: 113
Joined: Sun Feb 04, 2007 10:26 pm
Location: Groningen

Postby dennise » Wed Nov 21, 2007 9:09 pm

nou ik heb dus helemaal niet zulke enge of vervelende ervaring met het ziekenhuis hier in israel...
onwijs lief personeel en hele aardige docters ikheb drie dagen in de bevallingskamer gelegen maar dat lag meer aan mij zoontje dan aan t ziekenhuis (hij vond t wel prima waar ie zat) :shock:
verder heb ik gewoon een prive kamer gehad 5 dagen (want uitendelijk keizersnee omdat ie echt geen zin had om eruit te komen)
en in tel aviv heb je ook een baby hotel als je dat een uitkomst vind

nee hoor ik kan niks dan goede dingen zeggen over t ziekenhuis en t personeel... vind voor froukje vervelend dat ze zo'n vervelende ervaring heeft gehad daarom vroeg ik ook waar je wilt bevallen want dat kan per ziekenhuis gewoon zoveel verschillen..

en ik heb geen koffertje met gasmasker gehad... btw

groetjes denise
dennise
Veteran
Veteran
 
Posts: 173
Joined: Mon Jun 21, 2004 4:23 pm

Postby froukjevermaat » Wed Nov 21, 2007 10:40 pm

Ja dat moet ik wel toegeven dat het personeel heeeel lief was, en de doctoren zijn ook zeker heel kundig. Ik ben in Rotchild in Haifa bevallen, het was toendertijd gewoon een heel gewild ziekenhuis om te bevallen en er was bijna geen plek meer, ik had nog geluk met mijn kamer want er lagen ook vrouwen op de eetzaal ( waar iedereen dan s ochtends ging ontbijten)!
En Tamar als je familie in Israel woont is het natuurlijk hardstikke fijn om daar te bevallen dus mijn berichtje was niet om je af te schrikken!
Een hele fijne tijd toegewenst, waar je ook gaat bevallen en ik hoop dat je eruit komt met je verzekering!
froukjevermaat
Veteran
Veteran
 
Posts: 113
Joined: Sun Feb 04, 2007 10:26 pm
Location: Groningen

Postby tamar1 » Thu Nov 22, 2007 2:17 am

Bedankt allemaal voor de reacties tot nu toe.
Froukje gelukkig ben jij de enige die ik tot nu toe ken met zo'n vreselijk verhaal, van andere vrienden in Israel heb ik gelukkig heel andere verhalen gehoord. Mijn besluit om in Israel te bevallen staat eigenlijk al vast, ik zit gewoon een beetje met de verzekering dat die niet alles gaat betalen omdat je in Israel nu eenmaal langer in het ziekenhuis blijft dan in Nederland en het daarom duurder uitvalt. Daaraast krijg ik in Israel geen kraamzorg, maar heb gelukkig een heel lieve schoonfamilie waar ik verblijf en een heel lieve schoonmoeder (geen Poolse maar Marokkaanse, dat maakt waarschijnlijk nogal verschil in aanpak!).
Ik ken inderdaad ook het babyhotel in Tel Aviv.
Denise, ik zal je binnenkort even een pm sturen, ik wil dolgraag meer info van je. Ik ga in Tel Aviv bevallen. Ik heb echter nog geen ziekenhuis gekozen, dus hoor graag van je waar je goede ervaringen mee hebt. Mijn man is op het moment in Israel om alles uit te zoeken rondom de hele bevalling, ik ben nog vrolijk aan het werk in Nederland.
De rede dat ik in Israel wil bevallen is simpelweg dat ik straks 6 maanden vrij zal hebben met al mijn verlof en vakantie en we die liever in Israel doorbrengen dan in Nederland. Dat zal je altijd houden in een gemengd huwelijk, we hebben ooit besloten om in Nederland te gaan wonen maar er zit van mijn mans kant natuurlijk familie en vrienden in Israel, dus hebben we nu gekozen om dit hele proces in Israel mee te maken.
Al met al heb ik er erg veel zin in en vindt het erg leuk om van jullie ervaringen te horen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het consultatiebureau. Mijn man heeft nu alvast een soort verzekering afgesloten in Israel zodat het kind tot z'n zesde daar naar toe kan. In Nederland is het consultatiebureau nl gratis voor iedereen. Hoe vaak moet je daar naartoe. En waar doen ze de hieleprik, wordt het gedaan (lijkt mij wel).
Nog even een vraagje over de Nederlandse nationaliteit. Als het kind geboren is, moet ik het aanmelden bij de Nederlandse ambassade. Krijg ik van het ziekenhuis een geboorteakte en is dit voldoende om mijn kind aan te melden?
tamar1
Veteran
Veteran
 
Posts: 37
Joined: Mon Jan 08, 2007 10:57 pm
Location: Bloemendaal

Postby Frederike » Thu Nov 22, 2007 11:49 am

Hoi, ik ben zelf bevallen van ons zoontje in Tel haShomer in Ramat Gan, heerlijk!! Gewoon ruggeprik, eigen kamer. Na de bevalling wel een kamer gedeeld met een andere vrouw, maar dat was heel gezellig. Ik had rooming- in gevraagd, dus dan krijg je in Tel haShomer zowiezo een kamer met minder vrouwen. In Tel hashomer heb je ook een babyhotel.
Heb inderdaad ook goede dingen gehoord over het ziekenhuis in Tel Aviv.
Ik ben zelf nu bijna 5 maanden zwanger van ons tweede kindje (deze keer is het een meisje).
Ik ben uitgeteld met Pesach (eind April).
Neem wel alle info mee die je hebt over je zwangerschap, bloedtesten en echo`s enzo. Ook over eerdere ev. zwangerschappen.
Ik weet niet hoe het gaat met verzekeringen, maar misschien kun je dat vragen aan het i.o.h. (http://www.ioh.co.il), dat is een NL vereniging hier in Israel.

Hier heb je wat website`s over zwangerschap in Israel, hier kun je ook info zoeken over de verschillende ziekenhuizen waar je kunt bevallen.
http://www.mamy.co.il
http://www.yoledet.co.il
Ik heb niks in het engels kunnen vinden, weet niet of je hebreeuws spreekt, maar je kunt altijd je man vragen.......
Verder heb je ook het Israelische boek voor zwangerschap en bevalling en daar staat hele uitgebreide info in, het heet "ha madriech haisraeli leherion ve leida." (המדריך הישראלי להריון ולידה) Het kost ongeveer 157 shekel en ik vind het het hele bedrag waard. Daar kun je alles vinden over zwangerschap, bevallen en de dagen daarna in IL.

Als je vragen hebt, laat het maar weten.....

Groetjes,
Frederike
Last edited by Frederike on Thu Nov 22, 2007 12:09 pm, edited 1 time in total.
Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven, maak er een mooie dag van!!!
http://www.colminee.com
User avatar
Frederike
Veteran
Veteran
 
Posts: 515
Joined: Thu Apr 29, 2004 5:13 pm
Location: Yavne

Postby Hans & Malie » Thu Nov 22, 2007 11:52 am

tamar1 wrote:Nog even een vraagje over de Nederlandse nationaliteit. Als het kind geboren is, moet ik het aanmelden bij de Nederlandse ambassade. Krijg ik van het ziekenhuis een geboorteakte en is dit voldoende om mijn kind aan te melden?


Yep..in het ziekenhuis krijg je een geboortebewijs,en dat is de enige die je krijgt,daar staan alle namen op..dwz...die van jou en van je man....en als je wilt ook gelijk die van het kind,want op een Brit hoef je in dit geval niet te wachten voor het bekend maken van zijn naam in het geval van een jongetje...met dat,en je paspoort en samen met je man met zijn paspoort en teudat zehut,ga je naar de Ambassade en geeft je kind aan...

~ Hans ~
"....May you always walk in Beauty. ...."
User avatar
Hans & Malie
Team Member
 
Posts: 6366
Joined: Tue Sep 14, 2004 3:28 pm
Location: On holy ground

Postby Frederike » Thu Nov 22, 2007 11:53 am

Van het i.o.h. gewoon de link aanklikken, dan kom je op de gewenste site terecht.
Er staat dutch-forum, maar had toch echt iets anders getypt!!
Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven, maak er een mooie dag van!!!
http://www.colminee.com
User avatar
Frederike
Veteran
Veteran
 
Posts: 515
Joined: Thu Apr 29, 2004 5:13 pm
Location: Yavne


Return to Overig

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron