HBO ??

Vragen over studeren op een Israelische universiteit en over onderwijs in Israel

Moderators: Beheer, Matthew, The Dutch Forum Team

Postby Modigliani » Sat May 17, 2008 9:28 pm

Hoewel ik niet kan wachten om aliyah te doen. Lijkt het me na enig research over israelisch onderwijs verstandiger om mijn HBO studie in Nederland niet af te breken om in Israel verder te gaan.

Wellicht toch maar me Master in Israel doen. 8)
Modigliani
Veteran
Veteran
 
Posts: 57
Joined: Tue Sep 11, 2007 1:20 am
Location: Nederland

Postby alice » Thu May 22, 2008 2:02 pm

Ilona wrote:Dag allemaal,

Ten tweede wil ik hier een lans breken voor het onderwijs aan kinderen die niet mee kunnen met de 'normale' groep. Hierin loopt Israel ver vooruit en ik ben nog steeds dankbaar dat wij hier zijn en niet in Nederland. Ons kind heeft PDD-NOS en zit op een normale school, maar in een special 'tikshoret'-klas met 8 kinderen. Het is werkelijk fantastisch dat dit mogelijk is. Hij volgt het normale klassen curiculum, maar krijgt persoonlijke begeleiding die hij zo nodig heeft. Geen 'rugzakje' zoals in Nederland, maar gewoon full-time begeleiding en aandacht. Mocht iemand hier meer over willen weten en ook over de speciale regelingen, dan hoor ik dat graag. We hebben inmiddels over de jaren heen zoveel informatie hierover, dat het misschien goed is om dit op het Dutch Forum te zetten voor degeen die dat nodig hebben.

groetjes
Ilona

www.dutch-school.com


Mijn kind met autisme gaat ook naar een gewone Ned. school mét rugzakje (2 uur per week inhoudelijk les). De rest van de week begeleiden twee andere begeleidsters hem (afwisselend) en die betalen wij als ouders vanuit het Persoongebonden Budget. Hij heeft een poosje een juf gehad die geen begeleidster in de klas wilde, maar nu heeft hij een schat van een juf en gaat het als een tierelier.
Tip voor die Ned. moeder met het HB kind: een Montessorischool, een Freinetschool, een Daltonschool o.i.d. dan kan haar kind in eigen tempo leren. Bovendien zijn er ook speciale scholen voor HB kinderen http://www.leonardoschool.nl/hoogbegaaf ... chool.html dus ik snap het probleem even niet.
Het niveau van de Ned. Pabostudenten is inderdaad bedroevend laag. Maar één ding wat Ned. wél super doet: kinderen zonder geld kunnen studeren dankzij de studiebeurs! Kom daar in Israël maar eens om.
Last edited by alice on Sat Nov 15, 2008 9:37 pm, edited 1 time in total.
alice
Veteran
Veteran
 
Posts: 179
Joined: Thu Jun 09, 2005 1:10 pm

Postby Modigliani » Thu May 22, 2008 6:13 pm

alice wrote:
Ilona wrote:Dag allemaal,

Maar één ding wat Ned. wél super doet: kinderen zonder geld kunnen studeren dankzij de studiebeurs! Kom daar in Israël maar eens om.
Alice


Ze kunnen het geld lenen en ook nog eens heel veel extra lenen.. hierdoor beginnen heel veel afgestudeerden met een torenhoge studieschuld aan hun carriere.
Modigliani
Veteran
Veteran
 
Posts: 57
Joined: Tue Sep 11, 2007 1:20 am
Location: Nederland

Postby alice » Fri May 23, 2008 2:07 pm

Modigliani wrote:
alice wrote:
Ilona wrote:Ze kunnen het geld lenen en ook nog eens heel veel extra lenen.. hierdoor beginnen heel veel afgestudeerden met een torenhoge studieschuld aan hun carriere.


Als je goed je best doet niet.
Zie quote IB-groep: 'De studiefinanciering in het hoger onderwijs wordt als prestatiebeurs verstrekt. Dat betekent dat de beurs eerst als lening wordt uitbetaald. Presteer je voldoende, dan wordt je beurs achteraf omgezet in een gift.'
Ik heb zelf nooit een studieschuld opgebouwd in Ned. Gewoon basisbeurs en aanvullende beurs en wat bijwerken (zo'n vreselijk belbureau) was voldoende om rond te komen. Hier in Israël was het heel anders. Na ons trouwen studeerde mijn man nog. Wij draaiden samen zo'n honderd werkuur per week en konden nog amper rondkomen. En vlak voor de tentamens kreeg je altijd nog een onverwachte extra rekening voor iets vaags. Als je niet betaalde, kon je niet meedoen aan de tentamens. Dus daar gingen je overuren weer....
alice
Veteran
Veteran
 
Posts: 179
Joined: Thu Jun 09, 2005 1:10 pm

Postby Modigliani » Fri May 23, 2008 2:44 pm

Dat is alleen voor de basisbeurs á 90 euri per maand. Als je dan binnen zoveel jaar slaagt dan hoef je dat niet te betalen.

Voor de rest alles wat je bijleent moet je hoe dan ook terug betalen met rente.

gezien het schoolgeld ongeveer 1500 euro per jaar voor een hbo opleiding en je aan boeken+sylabi ongeveer 1000 euro kwijt bent = €2500. En je dus als basisbeurs 1080 p/j krijgt ongeveer moet je dus bijlenen, of keihard werken
Modigliani
Veteran
Veteran
 
Posts: 57
Joined: Tue Sep 11, 2007 1:20 am
Location: Nederland

Postby alice » Mon May 26, 2008 10:15 am

Allereerst ontvang je als student ook een ov-jaarkaart waarmee je gratis mag reizen. Zo'n kaart kost ook een paar duizend euro! Dat krijg je er dus bij naast die 90 euro.
Bovendien kun je als student met aanvullende beurs maximaal zo'n 300 euro per maand krijgen. Dat is 3600 euro per jaar. Dus voldoende om je studieonkosten van 2500 euro mee te betalen. Je houdt zelfs ruim 1000 euro over voor jezelf.
Als je 90 euro per maand krijgt, hebben je ouders een dergelijk inkomen dat ze geacht worden jou te kunnen helpen. Doen ze dat niet dan moet je nog 1400 euro zelf betalen. Dat is omgerekend zo'n 30 euro per week. Dat kun je in een avondje werken wel verdienen. Je werkt er nog een avondje bij voor jezelf en je kunt leven (als thuiswonende student).
Dat is dus 1 dag per week werken. In Israël moet je 5 dagen per week werken. Als je stage loopt in Israël krijg je geen vrij van je studie zoals in Ned. nee dan werk je van 8-4 en dan ga je daarna tot zo'n 10 uur 's avonds nog even naar school.
Kortom in Israël is studeren 5 keer zwaarder dan in Ned. en je krijgt er helemaal geen hulp van de overheid en in Ned. krijg je wél hulp van de overheid. En daardoor kunnen ook mensen zonder geld studeren. Dat was wat ik je duidelijk probeerde te maken.
alice
Veteran
Veteran
 
Posts: 179
Joined: Thu Jun 09, 2005 1:10 pm

Postby Modigliani » Mon May 26, 2008 7:39 pm

en ik probeer je dus duidelijk te maken dat ik het totaal niet met je eens ben.

Die OV kost geen duizenden euro's. En die moet je uiteindelijk ook gewoon terugbetalen die OV (things change).
Aanvullende beurs is alleen als beide ouders een bijstandsuitkering krijgen en dat is ook weer op basis van prestatie dus slaag je niet binnen een x aantal jaar moet ej die volledig met rente terugbetalen.

Maar verder kan het best zo zijn dat het in Israel zwaarder is (in NL kan je teminste lenen), maar het blijft wel allemaal lenen. Waardoor nogmaals heel veel studenten zwaar in de schuld raken. Is pas nog uitgebreid in het nieuws en bij kassa en radar geweest.
Modigliani
Veteran
Veteran
 
Posts: 57
Joined: Tue Sep 11, 2007 1:20 am
Location: Nederland

Postby Matthew » Mon May 26, 2008 10:38 pm

Als je netjes op tijd afstudeert hoef je je toch nergens druk om te maken, dan wordt zoals eerder geschreven alles omgezet in een gift. Haal je je diploma niet op tijd dan heb je idd een lening die volgens redelijke condities afbetaald moet worden.
Ik heb nooit in Israel gestudeerd, maar in Nederland ging alles redelijk makkelijk geen stress om geld, voldoende tijd om naast je studie te werken en extra beurs als je ouders niet voldoende verdienen of als je op kamers wilt.
Ondanks dat het wel minder is geworden hebben de studenten in NL volgens mij een luizenleventje.
User avatar
Matthew
Team Member
 
Posts: 519
Joined: Fri Apr 23, 2004 3:38 pm
Location: Holon

Postby alice » Tue May 27, 2008 10:44 am

Modigliani wrote:Aanvullende beurs is alleen als beide ouders een bijstandsuitkering krijgen en dat is ook weer op basis van prestatie dus slaag je niet binnen een x aantal jaar moet ej die volledig met rente terugbetalen.

Maar verder kan het best zo zijn dat het in Israel zwaarder is (in NL kan je teminste lenen), maar het blijft wel allemaal lenen. Waardoor nogmaals heel veel studenten zwaar in de schuld raken. Is pas nog uitgebreid in het nieuws en bij kassa en radar geweest.


Precies! Dus als je ouders geen cent te makken hebben, kun je in Ned. wél studeren. Kom daar in Israel maar eens om! En als je niet binnen x aantal jaren slaagt, zit je of niet op de goede plek (je kunt het gewoon niet), of je feest teveel. Dus is het logisch dat de maatschappij daar niet voor opdraait!

Het is niet allemaal lenen. Als je 300 euro per maand krijgt, is dat 300 euro! En het is héél logisch dat daar een prestatie voor wordt verwacht. En als je zo dom bent om daarbij nog eens te gaan lenen i.p.v. tijdens je studie te gaan werken, is het niet gek dat je schulden krijgt. Ik heb nooit een lening aangevraagd maar altijd gewerkt naast mijn studie. En dat ging allemaal prima. Weinig stress.
Maar als jij alleen met merkkleding wilt lopen en per se het allernieuwste mobieltje wilt en niet wilt werken naast je studie, tja, dan krijg je schulden. Daarvoor is je studiebeurs niet bedoeld.
Ned. studenten zijn erg verwend maar het lijkt wel heel erg Ned. om nooit eens iets positiefs te kunnen zeggen.
alice
Veteran
Veteran
 
Posts: 179
Joined: Thu Jun 09, 2005 1:10 pm

Postby Erika » Wed May 28, 2008 6:02 am

Het is echt waar, in Nederland hebben de studenten het ontzettend goed, daar wordt veel te makkelijk over gedaan, als zijnde iets vanzelfsprekends. Nou in Israel kun je dit vergeten, niemand redt het zonder hulp van zijn ouders, werk zich daarna alsnog vaak kapot naast de studie en gebruikt de zomervakantie om keihard te werken om iets opgespaard te hebben voor het komende schooljaar.
Ik ken veel studerende mensen en kan je zeggen dat het niet makkelijk is. Er is bovendien een grote concurrentie hier, omdat er gewoon veel talent is en maar een beperkt aantal scholen. Dus het kunnen gaan studeren waar je graag wilt is niet iets vanzelfsprekends.
Toelatingseisen zijn daarom vaak enorm zwaar en ook het een jaartje iets proberen en dan stoppen of weer switchen, zoals in Nederland gewoon is, zul je hier niet zien.
Kortom: in Israel studeren is niet iets om te onderschatten.
Erika
Veteran
Veteran
 
Posts: 112
Joined: Sat Apr 24, 2004 10:34 pm
Location: Tel Aviv

Postby Modigliani » Wed May 28, 2008 10:48 am

Ben het eens dat als je het goed aanpakt je in Nederland beter af bent in Israel. Jullie hebben me overtuigd.

Hieronder nog wat algemene gegevens over lenen bij de IB-Groep.

"Studenten lenen steeds meer
Uitgegeven: 28 mei 2008 09:56 nu.nl

VOORBURG - In 2007 hebben Nederlandse studenten ruim 2,7 miljard euro bij de Informatie Beheer Groep geleend. Dat is 19 procent meer dan in het jaar ervoor.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag gemeld.

Studenten kunnen zowel een lening hebben die bij goede prestaties wordt omgezet in een gift, als een lening die altijd terugbetaald moet worden.

Van beide soorten leningen maakten studenten steeds meer gebruik. Ook steeg het gemiddelde bedrag dat een student per jaar leent."


Trosradar

"Bij de IB-Groep kunnen studenten geld lenen zodat ze hun studie kunnen betalen. Lenen is makkelijk en veel studenten maken hier gretig gebruik van. Maar is het ook zo makkelijk om je studieschuld later terug te betalen?

Studieschuld bij de IB-groep (Achtergrond)

Ben je 18 jaar of ouder en volg je voltijd een opleiding in het beroepsonderwijs of aan een hogeschool of universiteit, dan heb je recht op studiefinanciering. De overheid vindt dat er 3 partijen moeten mee betalen aan de studie: de overheid, de ouders en de studenten zelf.

Je studiefinanciering, die door de Informatie Beheer Groep, kortweg IB-Groep, verstrekt wordt, bestaat uit:

een basisbeurs (van de overheid, deze bedraagt 256 euro per maand)
een aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van de ouders maximaal 228 euro)
een rentedragende lening (door de studenten zelf te betalen, maximaal 280 euro per maand)en sinds kort kan je ook nog lenen om je collegegeld te betalen, dit heet het collegekrediet (128 euro per maand)
De studiefinanciering in het hoger onderwijs wordt als prestatiebeurs verstrekt. Je beurs is dus in eerste instantie een lening.
Haal je je diploma, dan wordt je beurs omgezet in een gift.
Haal je je diploma niet, dan moet je je beurs, met rente, terugbetalen. Een lening moet je altijd, met rente, terugbetalen.

Extra bijlenen
Je krijgt studiefinanciering voor zolang je studie offcieel duurt. Duurt je studie 4 jaar, dan krijg je 4 jaar studiefinanciering. Je kan tijdens deze 4 jaar bijlenen maar ook nog 3 jaar daarna. Stel je doet 6 jaar over je 4-jarige studie, dan krijg je de eerste 4 jaar studiefinanciering en kan je daarna 2 jaar extra bijlenen. Die laatste 2 jaar kan je in 2008 maximaal 819,24 per maand lenen. Hoeveel je extra kan bijlenen als je nog beurs ontvangt, is afhankelijk van je aanvullende beurs, wat weer afhankelijk is van het inkomen van je ouders.

Hoeveel je kan krijgen kan je via de site van de IB-groep berekenen. Stel je gaat op kamers en je vader verdient 35000 euro per jaar en je moeder is huisvrouw. Dan krijg je 256 euro basisbeurs, 160 euro aanvullende beurs, en je kan maximaal 347 euro bijlenen. Je mag het leenbedrag elke maand veranderen als je dat wilt.

Terugbetalen
Wat je leent moet je na je studie terugbetalen. Je moet je diploma binnen 10 jaar halen. Als je je diploma niet haalt, moet je ook je basis en aanvullende beurs terugbetalen. Behalve als je in je eerste jaar stopt. Stop je voor februari, dan hoef je niks terug te betalen, stop je later in je eerste jaar, dan moet je je basisbeurs terugbetalen. De aanvullende beurs, mits je die hebt, wordt dan kwijtgescholden.

Je studieschuld kan dus tijdens je studie hoog oplopen. Ook dat kan je via de IB-groep berekenen. Terug naar het voorbeeld. Stel je hebt niet genoeg aan de 416 euro beurs en je leent 4 jaar 200 euro per maand bij en nadat je geen recht meer hebt op een beurs, leen je 2 jaar maximaal. Dan heb je uiteindelijk een studieschuld van 31.746 euro, dat is inclusief 4,17% rente. Maak je je studie niet af, dan komen er de kosten van je beurs bij, en heb je een schuld van 56.907 euro.

Rente
Studeer je in augustus 2008 af, dan mag je 2 jaar wachten met aflossen en dan begint de aflosfase in januari van het nieuwe jaar. Los je niet eerder af, dan begin je dus pas in januari 2011 met afbetalen. Over deze 2 jaar betaal je ook gewoon rente. Tegen de tijd dat je gaat aflossen is dus je studieschuld opgelopen tot 34448,82 euro. Die 2 jaar die je niet aflost, kost je dus 2702.82 euro.

Het punt is dat geen enkele student zich een voorstelling kan maken van wat het betekent om een schuld te moeten aflossen van bijna 35.000 euro of soms nog wel meer. Als ze al een berekening doen, is dit slechts een indicatie. Pas als de studenten moeten gaan aflossen, blijkt dat ze een heel ander beeld hadden bij wat het betekent om een studieschuld te hebben.

15 jaar
Voor het aflossen staat 15 jaar. Is je aflosvrije periode van 2 jaar voorbij, dan berekent de IB-Groep hoeveel je moet aflossen per maand om binnen 15 jaar je studieschuld plus rente af te lossen. Het bedrag dat je per maand moet afbetalen is afhankelijk van de hoogte van je schuld en de rente. Heb je een schuld van 35000 euro, tegen een rente van 4%, dan moet je 257,64 per maand aflossen. Hoe hoger je schuld, hoe meer je per maand moet betalen.

Radar sprak diverse mensen die moeite hebben met aflossen en volgens eigen zeggen niet verder kunnen met hun leven. Naast de vaste lasten is de studieschuld dus een flinke hap uit je inkomen. Heb je kinderen, of een hypotheek, dan zijn je vaste lasten nog hoger. Voor veel mensen met een hoge schuld en hoge vaste lasten valt het dus niet mee om hun studieschuld af te lossen.

Draagkrachtmeting
Mensen die dit niet kunnen opbrengen, kunnen een draagkrachtmeting laten doen. Dan kijkt de IB-Groep naar je bruto inkomen, niet naar je vaste lasten of andere leningen die je ook moet aflossen. Op de site van de IB-Groep kan je een indicatie krijgen van wat je maandbedrag is als je een draagkrachtmeting laat doen. Stel je verdient 25000 euro, dan kan je 233,60 per maand aflossen. Voor mensen met een hoge schuld, kan dit veel schelen. Het kan dan betekenen dat ze niet binnen 15 jaar hun schuld kunnen aflossen. In dat geval wordt de schuld kwijtgescholden.

Maar heb je een partner en je hebt een draagkrachtmeting, dan gelden er andere regels. Voor elke maand dat het inkomen van de partner niet meetelt, wordt de aflossingsperiode met een maand verlengd. Sommige ex-studenten zijn dus halverwege de veertig nog aan het afbetalen.

Rente afbetalen
Bij een hoge schuld en een laag inkomen, betaal je dus per maand voor het grootste deel voornamelijk alleen de rente af. Ga je meer verdienen, dan wordt het maandbedrag bij een draagkrachtmeting ook verhoogd. Die wordt namelijk elk jaar opnieuw berekend. Ga je minder verdienen, dan kan je een verzoek indienen voor verlaging van het maandbedrag. Maar je komt er alleen voor in aanmerking als je leeft op of onder bijstandsniveau, of het inkomen van jou en je partner is met ten minste 15% gedaald en het houdt 3 jaar aan. Heb je een inkomen lager dan 14.285,25, dan hoef je niet af te lossen.

Het is dus van belang dat je als student goed in de gaten houdt wat je leent en probeert in te schatten hoe je de lening ook weer gaat afbetalen. SP-Kamerlid Renske Leijten is van mening dat lenen te makkelijk gaat, zonder dat studenten weten wat de consequenties zijn. Daarnaast vindt ze dat de voorlichting van de IB-Groep beter kan. Ze wil graag een debat voeren over de IB-groep in de Tweede Kamer en roep iedereen die klachten heeft op haar te mailen: rleijten@sp.nl. De IB-Groep voert het beleid uit dat het Ministerie van Onderwijs hen heeft opgelegd. Het ministerie kon niet in de uitzending aanwezig zijn, maar zegt dat minister Plasterk bezig is met een nieuw terugbetaalsysteem. Hier leest u de reactie op de vragen die Radar aan het ministerie heeft gesteld over een hoge studieschuld."
Modigliani
Veteran
Veteran
 
Posts: 57
Joined: Tue Sep 11, 2007 1:20 am
Location: Nederland

Postby E.T. » Wed May 28, 2008 11:07 am

Afgezien van hoe je het betaald, hoeveel kost studeren in Nederland eigenlijk? Wat is het elementaire bedrag wat je voor het studeren zelf betaald (dus niet inclusief alles wat er bij komt als student)?
User avatar
E.T.
Veteran
Veteran
 
Posts: 4019
Joined: Mon May 03, 2004 5:28 pm

Postby Modigliani » Wed May 28, 2008 6:26 pm

Collegegeld voor een opleiding in het hoger onderwijs is +/- 1500 euro. excl boeken ed.
Modigliani
Veteran
Veteran
 
Posts: 57
Joined: Tue Sep 11, 2007 1:20 am
Location: Nederland

Postby E.T. » Wed May 28, 2008 6:28 pm

Modigliani wrote:Collegegeld voor een opleiding in het hoger onderwijs is +/- 1500 euro. excl boeken ed.


Vraag zal misschien meshogge klinken, maar is dit per maand, per jaar, of per studie?? (zal wel jaar zijn, maar wil even zekerheid hebben :-)).
User avatar
E.T.
Veteran
Veteran
 
Posts: 4019
Joined: Mon May 03, 2004 5:28 pm

Postby Modigliani » Wed May 28, 2008 6:33 pm

jaar
Modigliani
Veteran
Veteran
 
Posts: 57
Joined: Tue Sep 11, 2007 1:20 am
Location: Nederland

Postby E.T. » Wed May 28, 2008 6:35 pm

Modigliani wrote:jaar


Bedankt. In ieder geval is dat tenminste goedkoper dan in Israel :-). On the other hand, krijg je hier vaak de boeken als onderdeel van je studie zonder dat je ze zelf bij hoeft te betalen.
User avatar
E.T.
Veteran
Veteran
 
Posts: 4019
Joined: Mon May 03, 2004 5:28 pm

Postby Modigliani » Wed May 28, 2008 6:37 pm

gemiddeld boekenpakket kost 1000 ( met alle readers en dergelijke)
Modigliani
Veteran
Veteran
 
Posts: 57
Joined: Tue Sep 11, 2007 1:20 am
Location: Nederland

Postby E.T. » Wed May 28, 2008 6:54 pm

Modigliani wrote:gemiddeld boekenpakket kost 1000 ( met alle readers en dergelijke)


Wow. Dan is het opeens niet meer goedkoper dan in Israel, maar duurder :-).
User avatar
E.T.
Veteran
Veteran
 
Posts: 4019
Joined: Mon May 03, 2004 5:28 pm

Postby alice » Wed May 28, 2008 7:04 pm

Hoi E.T.
Die 1500 euro is per jaar. En je krijgt dus als je arme ouders hebt 300 per maand en een kaart om mee in het o.v. te reizen.
Als je stage loopt, hoef je niet naar school i.t.t. Israel waar studenten 5 dagen per week werken, na hun baan tot 10 uur naar de uni gaan en 's nachts of zo hun huiswerk maken. Alleen vlak voor de tentamens hebben ze vrij. Ik heb op een accountantskantoor gewerkt in Israel en heel veel studenten meegemaakt en was getrouwd met een student. Het collegegeld in Israel is fors hoger dan in Ned. Exacte bedragen weet ik niet, maar mijn man betaalde vergeleken met mij 3 of 4 keer zoveel.
En ik krijg echt tranen in de ogen van die Ned. studenten die schulden opbouwen omdat ze geld lenen dat ze niet hoeven te lenen als ze hun handjes even een (anderhalf) dagje per week laten wapperen i.p.v. in de kroeg te hangen.
alice
Veteran
Veteran
 
Posts: 179
Joined: Thu Jun 09, 2005 1:10 pm

Postby E.T. » Wed May 28, 2008 7:19 pm

alice wrote:Hoi E.T.
Als je stage loopt, hoef je niet naar school i.t.t. Israel waar studenten 5 dagen per week werken, na hun baan tot 10 uur naar de uni gaan en 's nachts of zo hun huiswerk maken.

Ik had het even niet over waar het makkelijker is te studeren (dat is hier al uitvoerig behandeld :-)). Ik wou alleen even de bedragen vergelijken.

Het collegegeld in Israel is fors hoger dan in Ned. Exacte bedragen weet ik niet, maar mijn man betaalde vergeleken met mij 3 of 4 keer zoveel.


Een academisch jaar in Israel kost 11,535 nis (nachon le'07).
Natuurlijk kan je ook veel duurder studeren als je graag wil, bijvoorbeeld op de michlalot waar het 250% van dit bedrag kan zijn. Maar als je wil, studeer je aan de 'gewone' universiteit voor dit bedrag, en elk studie onderwerp kan je terug vinden op de universiteiten.
Ongeveer 2,200 euro per jaar dus (again, alleen voor studie).

Dan heb je natuurlijk allerlei milgot die je aan kan vragen (bijvoorbeeld van de Irgoen Ole Holland*), die het makkelijker maken, en leningfondsen voor wie dat niet genoeg is (waar je bijvoorbeeld ook het terug betalen kan uitstellen tot na je studie e.d.).

Bottom line, ieder zijn voorkeur natuurlijk, maar het lijkt niet alsof er echt een groot verschil in prijs is.


* Is er een speciale reden dat je dit niet afgekort kan schrijven zonder dat het automatisch in het "Dutch forum" veranderd? Vind het prima als het DF ook milgot wil gaan uitdelen hoor, daar niet om, maar verder nogal vreemd).
User avatar
E.T.
Veteran
Veteran
 
Posts: 4019
Joined: Mon May 03, 2004 5:28 pm

Postby nienke » Thu May 29, 2008 10:16 am

nou nou, nu moet dat lenen wel een beetje gerelativeerd worden hoor. Hoef je heus geen tranen van in je ogen te krijgen. Ik heb inderdaad flink gestudeerd en een lening opgebouwd maar altijd mijn hele studie lang 1.5 tot 2 dagen per week gewerkt. Voornaamste reden was dat ik meer dan 4 jaar gestudeerd (o.a. vanwege jaar HBO) heb en bewust gekozen om te lenen en met mij vele anderen (en heb niet langer over mijn studie gedaan). Niet lenen is altijd beter maar de mogelijkheid is er voor in mijn geval een beter en vruchtbaarder studentenleven naast de mogelijkheid tot soepel of niet afbetalen als daar redenen voor zijn. Een IBG lening wordt niet geregistreerd bij de kredietbank dus hypotheek kan je altijd nemen, je kunt jaren afbetalen met een bedrag wat voor jou het beste uitkomt op een zeker moment (kan dus zelfs niets zijn en de regels daarvan zijn heel redelijk). Heb meerdere opleidingen afgerond en de voordelen daarvan wegen enorm op tegen de nadelen van een IBG lening. Daarnaast, als iemand besluit een lening te nemen ipv harder te werken/studeren of in de kroeg te zitten draagt niemand anders dan de persoon zelf daar de lasten van. Ieder zijn ding zeg maar. Ik heb een fantastische studententijd gehad (en ja zat ook in de kroeg) wat ik nooit heb willen missen en zal tzt mijn kinderen en wie dan ook in mijn omgeving stimuleren hetzelfde te doen, desnoods met een lening.
nienke
Veteran
Veteran
 
Posts: 145
Joined: Wed Feb 08, 2006 1:41 pm
Location: Haifa

Postby elia » Thu May 29, 2008 10:28 am

ik ben het helemaal met Nienke eens, sommigen doen het echt voorkomen alsof de israelische studenten toch wel erg zielig zijn, keihard werkens, snachts studeren en heel veel geld betalen...

Bedenk daarbij nog eens dat stages hier in israel vaker betaald zijn dan in Nederland, dat voor een bachelor degree je hier in israel maar drie jaar hoeft te knokken en in Nederland vier, voor een master kun je hier vijf jaar neertellen en in Nederland zes. Dat zijn ook verschillen! Daarbij komt dat hier in Israel de verplichte uren minder zijn dan in Nederland , dus ik zou zeggen: tijd zat voor dat bijbaantje!
elia
Veteran
Veteran
 
Posts: 158
Joined: Tue Jun 15, 2004 8:25 am
Location: Pekiín

Postby nienke » Thu May 29, 2008 10:48 am

Ik denk dat 'in the end' studeren in Israel wel iets lastiger is en we in Nederland eigenlijk niets te klagen hebben. Maar, Israelische studenten hebben ook keuzevrijheid en kunnen kiezen voor een bepaalde situatie (in de meeste gevallen, natuurlijk zijn er uitzonderingen maar daar weet ik er in Nederland ook nog wel een paar van). Bijv: trouwen als student is prima (en komt in Israel vaak voor, natuurlijk vanwege het leger) maar heeft bepaalde consequenties. Maar dan kiest de desbetreffende student daar zelf voor met redenen die voor hem of haar uiteraard geldig zijn. Mijn vriend studeert aan de open Uni en heeft daardoor minder uren en kan meer ernaast doen, is een optie voor als er teveel contact uren zijn. Ik ben zelf actief op de Uni hier en kom veel in aanraking met studenten en zie van alles voorbij komen, van studenten die hard moeten werken naast hun studie vanwege bepaalde keuzes die zij gemaakt hebben tot studenten die royaal in de slappe was zitten vanwege andere keuzes. Het is dus wat mij betreft echt niet zo dat Israelische studenten bij voorbaat al in een mindere positie zitten ten opzichte van Nederlandse studenten.
Tov...ga nu weer verder studeren, gelukkig met milga deze keer want nog een lening is toch ook zo wat..:)
nienke
Veteran
Veteran
 
Posts: 145
Joined: Wed Feb 08, 2006 1:41 pm
Location: Haifa

Postby alice » Thu May 29, 2008 10:54 am

E.T. wrote:
alice wrote:Hoi E.T.

Een academisch jaar in Israel kost 11,535 nis (nachon le'07).
Natuurlijk kan je ook veel duurder studeren als je graag wil, bijvoorbeeld op de michlalot waar het 250% van dit bedrag kan zijn. Maar als je wil, studeer je aan de 'gewone' universiteit voor dit bedrag, en elk studie onderwerp kan je terug vinden op de universiteiten.
Ongeveer 2,200 euro per jaar dus (again, alleen voor studie).

Bottom line, ieder zijn voorkeur natuurlijk, maar het lijkt niet alsof er echt een groot verschil in prijs is.


Mijn man betaalde in 2000 omgerekend al rond de 8000 gulden per jaar(dus 3600 euro of zo). Hij studeerde aan Bar Ilan universiteit. Maar ik rekende wel alles mee dan, niet alleen collegegeld. Zo'n rekening van 800 shekels extra die je dan weer vlak voor de tentamens kreeg, niemand kon uitleggen waar het voor was maar als je niet betaalde, mocht je geen tentamen doen. Dat soort grappige rekeningen kreeg je een paar keer per jaar. En je boeken uiteraard.
Verder staakten af en toe de leraren en/of de studenten. Als je stage liep en een bepaald stempel niet op een document stond, telden de maanden die je al stage had gelopen gewoon niet mee. Ook is het mijn man overkomen dat hij ontslagen werd toen hij vrij vroeg voor zijn tentamens (dat mag officieel allemaal, maar in de praktijk gaat het wat anders) en had hij dus een half jaar stage gelopen dat niet werd erkend! Maar nu heeft hij een goede baan en plukken we de vruchten van zijn studie.
alice
Veteran
Veteran
 
Posts: 179
Joined: Thu Jun 09, 2005 1:10 pm

Postby W » Thu May 29, 2008 10:42 pm

Nou keihard werken....Ik weet niet wat ze hier verstaan onder hard werken, het is meer discussieren dan ook echt iets uitvoeren. Ik denk dat ze hier nog wel wat van de Nederlanders kunnen leren.
W
Veteran
Veteran
 
Posts: 38
Joined: Sat Sep 15, 2007 3:17 pm

Postby Erika » Sat May 31, 2008 1:49 pm

Ik kan alleen uit ervaring spreken van mijn vrienden die in de meeste gevallen een creatieve studie volgen en ja ik moet zeggen dat zij gedurende bijna hun hele studie maar vooral de eerste twee jaar keihard werken en standaard nachten doorhalen.
Als ik het vergelijk met Nederlandse vrienden in soortgelijke studies hebben zij het toch een stuk makkelijker.
Erika
Veteran
Veteran
 
Posts: 112
Joined: Sat Apr 24, 2004 10:34 pm
Location: Tel Aviv

Previous

Return to Universiteiten en Onderwijs in Israel

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron