"prizat disc"

Deel je ervaringen, en zoek contact met andere Nederlands sprekenden in Israel

Moderators: Beheer, Matthew, The Dutch Forum Team

"prizat disc"

Postby bertha » Wed Jun 01, 2011 6:35 pm

Wie kan mij vertellen wat precies "פריצת דיסק" inhoudt? Is dat hetzelfde als in Nederland de bekende hernia of iets anders?
bertha
Active Member
 
Posts: 21
Joined: Sat Nov 27, 2004 10:41 pm
Location: Moshav Eli Ad

Re: "prizat disc"

Postby E.T. » Wed Jun 01, 2011 6:50 pm

In je rug heb je amud hashidra, de wervelkolom, die bestaat uit een groep choeljoet, wervels (wat dus een soort beenderen zijn). Om de rug flexible te houden en de beenderen niet op elkaar te laten schaven, zit er tussen elke 2 wervels een soort rubberachtig goedje (kraakbeen?). Dat zijn de 'disken' (disk in eenvoud). De disk in omringd door een soort ring die hem beschermt. Prizat disk, letterlijk het uitbreken van de disk, is wat er gebeurd als door een scheurtje in die ring, een deel van de disk zelf naar buiten 'breekt'.

De invloed van een prizat disk is afhankelijk van de vraag welke kant op hij 'uitbrak'. Het kan slechts een belemmering in beweging veroorzaken, maar het kan ook druk op de ruggegraat veroorzaken, wat als resultaat ten eerste pijn zal veroorzaken, en ten tweede gevoeligheid (van belemmering in bewegingen tot het gevoel dat een lichaamsdeel in slaap valt) in de lichaamsdelen die verbonden zijn via zenuwen aan dat punt van de ruggegraat.
User avatar
E.T.
Veteran
Veteran
 
Posts: 4019
Joined: Mon May 03, 2004 5:28 pm

Re: "prizat disc"

Postby Hans & Malie » Wed Jun 01, 2011 7:41 pm

Het is zoals ET het je beschrijft....en dat heet in het Nederlands inderdaad een hernia...maar ook daar zit weer dus verschil in...maar in de volksmond heet het inderdaad hernia.
"....May you always walk in Beauty. ...."
User avatar
Hans & Malie
Team Member
 
Posts: 6366
Joined: Tue Sep 14, 2004 3:28 pm
Location: On holy ground

Re: "prizat disc"

Postby Noortja » Thu Jun 02, 2011 11:21 am

Als je op Wikipedia in het hebreeuws zoekt dan krijg je rechts een overzicht van alle vertalingen. Zo kom je via http://he.wikipedia.org/wiki/פריצת_דיסק bij http://nl.wikipedia.org/wiki/Hernia_nuclei_pulposi terecht.
User avatar
Noortja
Veteran
Veteran
 
Posts: 217
Joined: Tue Sep 27, 2005 12:04 pm
Location: Ge'alya


Return to Ervaringen en Contact

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron