Uitzending over de Israël lobby

Plaats hier je vraag, antwoord, standpunt t.o.v. de, Israelische politiek.

Moderators: Beheer, Matthew, The Dutch Forum Team

Uitzending over de Israël lobby

Postby admin » Wed Apr 04, 2007 12:57 pm

Eergisteren en vanmiddag was/is er een uitzending over de De Israël lobby bij de VPRO de uitzending valt te streamen.....

http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/
www.vpro.nl/tegenlicht

De Israël lobby

Uitzending: maandag 2 april, 20.55 uur, Nederland 2
Herhaling: woensdag 4 april, 14.30 uur, Nederland 2

Portret van een groot taboe: de macht van de Israël lobby in de Verenigde Staten Irak is een puinhoop. Iran gaat nucleair. Israël is gedemoraliseerd en Amerika tot op het bot verdeeld. Tegenlicht zoomt zes weken lang in op de Plaats des Oordeels, het Midden-Oosten, en schetst ontwikkelingen en toekomstscenario's.

Deze week de Israël lobby in Amerika. Want hoe reëel is het voor de VS nog om Israël volop te steunen, nu de lont in het Midden-Oostenkruitvat steeds korter wordt?Welke rol spelen de belangen van Israël in Amerika's omgang met Irak en Iran? Hoe oneindig is de Israëlisch-Amerikaanse vriendschap?

Mogen in de Verenigde Staten wel kanttekeningen worden geplaatst bij die wederzijdse verbondenheid, of is de Israël lobby financieel en politiek zo sterk dat kritiek op de relatie tot Israël taboe is? En wat gebeurt er met hen die het onzegbare toch bespreekbaar willen maken?
In maart 2006 publiceerden de Amerikaanse politicologen John Mearsheimer (University of Chicago) en Steve Walt (Harvard) het controversiële artikel The Israel Lobby and US foreign policy. Zij beschuldigen de Israël lobby ervan dat mede door hun toedoen de VS, tegen het Amerikaanse eigenbelang in, ten strijde trok tegen Irak. Samen met politieke verschuivingen in het Congres en het steeds verder uitdijende Irak-moeras, heeft deze beschuldiging het debat over de Amerikaanse Midden-Oosten politiek verder gepolariseerd. Tegenlicht spreekt met de betrokkenen.
admin
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 403
Joined: Wed Jun 19, 2002 8:34 pm

Return to Politiek Israel

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests