interview school

Plaats hier je vraag, antwoord, standpunt t.o.v. de, Israelische politiek.

Moderators: Beheer, Matthew, The Dutch Forum Team

interview school

Postby Nicolaas » Sun Nov 16, 2008 10:56 pm

Interview school Nederland

Onderwerp midden-oosten Israel en de Palestijnse belangen.

Wat vindt U van de problemen in het midden oosten?

Diep en diep tragisch dat het Palestijnse volk schade ondervindt van de van de politieke opstelling, de verschillen onderling en de onwil om tot een redelijke oplossing te komen.

Wat is volgens U de belangrijkste reden van deze problemen?

Israel is een soevereine staat erkend door de VN, ze heeft dus landsgrenzen die ze mag verdedigen, de Palestijnen zijn een volk maar geen staat en zonder grondgebied.

De palestijnense strijders willen met geweld en aanslagen doelen bereiken die precies het tegenover gestelde uitwerken, namelijk na een aanslag krijg je een wegversperring, met zelfmoordaanslagen krijg je een reisverbod, beperking in de handel, sluipschutters die op woningen schieten maken dat Israël een muur bouwt om haar bewoners te beschermen

Wie heeft volgens U gelijk?

Voor dat antwoord moet je terug gaan in de geschiedenis Israël was 1000 jaar voor onze jaartelling al een koninkrijk met Jeruzalem als hoofdstad, de stad van koning David, hier was het waar Salomo de tempel bouwde. Het Koninkrijk werd nadien door meerdere volken overvallen, de Assyriërs, de Perzen, de Ottomanen (turken) het Joodse volk werd weggevoerd in ballingschap, verstrooid over de hele wereld waaronder ook Nederland.

Na de tweede wereldoorlog waarbij 6 miljoen Joden vermoord werden door het nazi regime zochten de Joden hun thuisland weer op, om veilig te kunnen wonen .

Israël was tot na de tweede wereld oorlog geen staat net als het huidige Jordanië Het viel onder Brits mandaat lees bestuur net als Syrië onder Frans bestuur viel .

Het voorstel om een nieuwe staat te maken waar Joden en Palestijnen samen konden leven werd door de palestijnen afgewezen, ze wilde dat niet
Waarom?

Omdat in hun handvest staat dat men het joodse volk de zee in wil drijven, men wil het land voor zich zelf zonder een enkel Jood.

Vergeet niet dat de palestijnen wel in Palestina woonde maar als bedoeïen en herders zonder staat of koning, aanvankelijk leefde men samen met de Joden,ging naar de ziekenhuizen en scholen maakte gebruik van de ontwikkeling en irrigatie van het land , maar een echte staat voor de Joden wilde men niet.

Althans de buurlanden niet , ze vielen de staat israel aan op 15 mei 1948 libanon, Syrië, Jordanie, en Egypte, dit betekende het begin van de vluchtelingen kampen, in plaats van de Joden de zee in te drijven had men nu niets meer.

Een tijd van aanslagen vanuit de sinai woestijn volgde waarop Israël de sinai binnentrok.

De eerste grote oorlog was de zesdaagse oorlog van 1967 alle buurlanden hadden legers verzameld aan Israël grenzen, weer was het libanon, Syrië , Jordanie , Egypte, zelfs soldaten uit marokko en Irak , Israël viel die overmacht aan en won , ze trok de westbank in en veroverde de Golan hoogte op de Syriërs

Dat was de situatie zolas nu een Golanhoogte niet bezet door Israël maar verpeeld door Syrië, een westbank niet bezet maar verspeeld door de palestijnen en Jordaniër.

Israël soms niet meer dan 15 kilometer breed moet die gebieden wel controleren, ze kan ze niet teruggeven zonder de keiharde garantie dat de buurlanden die gebieden niet nogmaals zullen misbruiken voor een aanval op israel


Waarom zouden de Palestijnen geen eigen staat kunnen krijgen volgens u ?


Dat kan niet zolang de doelstelling van een Palestijnse staat is de vernietiging van Israël, zodra men het geweld afzweert en Israël erkend heeft men een staat.

President Abbas van de palestijnen wil dat wel met zijn Fatah partij maar de hamaspartij die de baas is op de gazastrook wil dat niet.

Eigenlijk wil elke Palestijn vrede maar zijn het de militanten die de macht hebben en belang hebben bij oorlog, zonder oorlog zouden ze hun gezag kwijt zijn.

De palestijnen kunnen nooit het recht op een staat claimen zonder ook de eerder verleende rechten van andere, israel te erkennen

Wat vindt U van terroristische groeperingen zoals Hamas, Hezbollah, Fatah, enz.

Ze noemen zich vrijheidstrijders, verzetstrijders, maar ze vechten niet in naam van een regering, of van een staat, het zijn gewoon groepen mensen die geweld gebruiken en wel tegen burgers en onschuldige, de staat Israël moet voor de veiligheid zorgen, ze gooit geen bommen willekeurig tussen burgers maar probeert de strijders te treffen die zich verschuilen tussen burgers, in scholen enz.

Wie wat wil bereiken kan dat via de rechter doen, via de Verenigde naties, maar politiek doelen bereiken met aanslagen is onjuist,

Stel dat de palestijnen op de gazastrook zouden stoppen met het afschieten van rakketten op Israël? Ze wilde dat de kolonisten weggingen van de gazastrook, dat is gebeurt de kolonisten zijn weg, de palestijnen zouden nu de gazastrook kunnen ontwikkelen, een zeehaven, een luchthaven, broeikassen en fabrieken bouwen.

Doen ze dat? Nee men blijft raketten afschieten die zomaar op een dorp in Israel in vallen .

Zolang dat gebeurt en men daarmee niet wil stoppen kan er van een Palestijnse staat geen sprake zijn.

De Golanhoogte kan niet teruggegeven worden omdat anders de hezbollahstrijders deze hoogte zullen misbruiken voor raketbeschietingen op noord Israël , de westbank kan niet teruggegeven worden omdat allerlei terreur groepen zich gaan mengen met de Palestijnse bevolking, men zou aanslagen plegen precies waar Israël het kwetsbaarst is , daar waar Israël smal is en dichtbevolkt.

De sleutel ligt bij het geweld , overheden landen en regeringen mogen legers hebben , presidenten en koningen kunnen goed op die middelen passen, geweld en wapens horen niet in handen van groepen mensen .

Je ziet het aan de FARC rebbelen in Colombia aan de ETA in Noord-Spanje aan de IRA in Ierland , aan de aanslagen in Londen en Madrid, de bermbommen die men legt terwijl het westen juist wil helpen

Vrede , As Salaam Aleikoem, Shalom

Ook voor de Palestijnen,

voor hun kinderen

maar.. dat kan alleen zonder wapens en geweld
User avatar
Nicolaas
Active Member
 
Posts: 7
Joined: Mon Nov 10, 2008 10:04 pm

Return to Politiek Israel

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests