Polls in Israel

Plaats hier je vraag, antwoord, standpunt t.o.v. de, Israelische politiek.

Moderators: Beheer, Matthew, The Dutch Forum Team

Polls in Israel

Postby E.T. » Fri Jan 30, 2009 11:05 am

Poltieke polls in Israel zijn geinige dingen. Geen serieus mens zal ze vertrouwen, maar ze zullen geciteert worden alsof G-d zelf uit de hemel een pressconferentie hield om te vertellen wat er gaat gebeuren. Nog nooit of nauwelijks heeft een politieke poll in Israel het juiste beeld gegeven, wat makkelijk te leren valt uit de enige echte polling-de verkiezingen zelf. Zo heb je mensen die tot vandaag bij hoog en laag zullen beweren dat de meeste Israeliers voor de deportatie uit Gush Katief en het noorden van de Shomron waren, ook al wezen de verkiezingen net op het tegenovergestelde daarvan, en zo was Shimon Peres minstens 2 keer heilig overtuigd dat hij de verkiezingen gewonnen had, o.a. toen ook de outgoing polls (dus de polls van de avond na de verkiezingen zelf) dat zo vertelden, maar de burgers uiteindelijk wat anders bleken te willen.

Toch is het de algemene opvatting van een ieder die ooit met verkiezingen gewerkt heeft, dat polls mensen beinvloeden. Hetzij positieve polls, aangezien de stemmers liever aan de winnende kant staan dan te stemmen voor iemand die 'gaat verliezen', hetzij net andersom, door via negatieve polls men te stimuleren te komen stemmen in plaats van thuis te blijven op verkiezingsdag.

De media is hier zich ook van bewust, en het is dan ook geen wonder dat deze de rol van de polls sterk versterkt door het een nieuws item te maken als er weer een mandaatje verhuisd is in de polls (en als dat niet het geval was, door er een uur over te l_llen wat dat feit precies betekent).

Vraag is nu, in hoeverre kan je de media vertrouwen als zij de polls naar voren brengt. De media zou onpartijdig moeten zijn (heb nog niet de Israelier gevonden die hier echt in geloofd, maar goed), en dus de polls brengen as they are. Gebeurd dat ook in werkelijkheid? Zie hier een brief van de ombudsman van aruts 2, die openlijk toegeeft dat Rina Matsliach (zag haar als on partijdig tot nu toe) en Amnon Abramovitsch (bekend als ultra links en anti alles wat een beetje rechts of orthodox ruikt) een valse weergeving geven van een poll die zogenaamd door een officieele onpartijdige instantie gemaakt is, maar tachles door de Kadiema partij betaald werdt:

Image

Volgende keer dat je een poll ziet of leest in een Israelische krant, t.v. zender, of op het radio nieuws, denk dan niet per abuis dat je een onpartijdige poll hoort. De kans daar op in de Israelische media, is zeer klein (dat nog afgezien van het feit dat de Israelische polling bedrijven er nog steeds niet helemaal achter zijn wie er nou liegt en wie de waarheid zegt tijdens de polls :D).
User avatar
E.T.
Veteran
Veteran
 
Posts: 4019
Joined: Mon May 03, 2004 5:28 pm

Return to Politiek Israel

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron