Ondernemen

Vragen over het zaken doen in en vanuit Israel. Opzetten van een zaak, registratie etc.

Moderators: Beheer, Matthew, The Dutch Forum Team

Ondernemen

Postby Route 4 » Tue Jun 21, 2005 10:13 pm

Zijn er leden onder jullie die ervaring hebben met het opstarten van een eigen zaak in Israel. Ik krijg de indruk dat je in Israel qua wetgeving makkelijker een zaak begint (en failliet gaat) dan in Nederland. Verder denk ik als je dan toch moet zwoegen voor je centen je dat beter kunt doen voor je eigen zaak dan in loondienst in Israel. Is er iets als een kamer van koophandel die starters helpt? Of is dat iets van een westerse verzorgingsstaat? Alle tips, ervaringen zijn van harte welkom
Route 4
Veteran
Veteran
 
Posts: 468
Joined: Thu May 12, 2005 7:23 pm
Location: Zuid - Holland - Zuid

Postby Suzanne » Tue Jun 21, 2005 10:35 pm

Er is een verschil tussen een eigen zaak of zelfstandig werken . In principe kan iedereen die zijn diensten zelfstandig aan wil bieden een tiek openen, afhankelijk van de hoogte van je inkomsten draag je dan 17% Btw af en ben je zelf afhankelijk voord eafdrachten van ziekenfondspremie en in komstenbelasting. Een keer per jaar doe je jaar opgave.
Als je Hebreeuws niet zo denderend is of je zoals ik gewoon de ballen verstand hebt van cijfers doe je er goed aan een betrouwbare accountant in de hand te nemen.
Je kunt een afspraak maken bij de belastingdienst om te kijken of het de moeite waard is en wat je allemaal nodig hebt.

Wat wel belangrijk is; je opent sneller dan dat je het weer dichtdoet en probeer de zaak niet te belazeren. (spreek uit ervaring bij mensen om ons heen)

Wat wil je gaan doen? Ik ben zelf erg gelukkig met mijn eigen zaakje. (denk je wel om een arbeidsongeschiktheidsverzekering?)

Suzanne
Suzanne
Veteran
Veteran
 
Posts: 485
Joined: Mon Jun 06, 2005 1:40 pm
Location: Matan

Re: Ondernemen

Postby Hans & Malie » Wed Jun 22, 2005 7:01 am

Route 4 wrote:Zijn er leden onder jullie die ervaring hebben met het opstarten van een eigen zaak in Israel. Ik krijg de indruk dat je in Israel qua wetgeving makkelijker een zaak begint (en failliet gaat) dan in Nederland. Verder denk ik als je dan toch moet zwoegen voor je centen je dat beter kunt doen voor je eigen zaak dan in loondienst in Israel. Is er iets als een kamer van koophandel die starters helpt? Of is dat iets van een westerse verzorgingsstaat? Alle tips, ervaringen zijn van harte welkom


Hoi Route4,

Een mooie gedachte om zelfstandig te zijn hier in Israel....maar.....het wordt hier ietwat te simpel weergegeven wat betreft het opstarten van een onderneming.

Kijk..als je bv vanuit je woonkamer gepelde bananen te koop aanbied,niks mis mee natuurlijk,zal het wat makkelijker zijn dan als je op de open markt een plaatsje voor jezelf zal moeten veroveren.... :lol: :wink:

De markt hier is verzadigd met allerlei ideeen en zal je eerst eens moeten gaan bekijken wat je wilt gaan aanbieden,en of daar wel een markt voor is...hoe is de concurentie.....heb ik voldoende kapitaal om een leemte te kunnen overbruggen...enz,enz.....bv de IT hier is jarenlang een erg sterke werkgever geweest met veel internationale bedrijven die zich hier gevestigt hebben.....heel veel mensen doken dan ook in de IT wereld om een goede inkomste te hebben...tot op een dag de internationale markt in elkaar zakte en men bergen mensen moest gaan ontslaan...paniek in de IT wereld hier....bedrijven hielden hun deuren gesloten uit angst dat mensen van het dak zouden springen...namen psychologen aan om mensen te ondersteunen in die moeilijke tijd.....het is een extreem geval...maar toch?Ook zal je partner in het begin een gewone baan moeten blijven hebben om ervoor te zorgen dat je financieel wat stabiliteit hebt en niet enkel afhankelijk bent van jou onderneming.....

Ik heb bv 4 zwagers die eigen baas zijn......2 die hier geboren en getogen zijn...en 2 die hier al meer dan 20 jaar wonen en werken met hun onderneming.
En ik kan je dus vertellen dat het ook voor hen niet eenvoudig blijkt om in de markt mee te blijven doen......en dan hebben ze nog een markt waar werk in te vinden is.....in Beth Juliana bv heb ik met een kok gewerkt die een eigen shoarma zaak heeft gehad voor 15 jaar totdat de concurentie zo moordend werd,want op elke hoek vind je tegenwoordig zo'n zaak, dat hij het heeft moeten opgeven en nu dan als kok zijn inkomen verdiend......en nog is hij bezig met de gedachte om weer op te starten....maar het vinden van een goede locatie die ook te betalen is en de kosten van een herstart weerhouden hem ervan om weer zelfstandig te zijn...maar hij droomt er wel van iedere dag :wink:

Ik zelf heb dus ruim 1 jaar in de groentenwinkel van mijn zwager gewerkt,en ik kan je dus zeggen dat het draaiende houden van zo'n winkel al niet eenvoudig blijkt ook al denk je dat iedereen elke dag groente en fruit nodig heeft.....

Nu wil ik in geen geval jou lucht uit je plannen halen....maar ik wilde je wel een wat meer realistischer beeld geven van de stand van zaken.
Kijk....een tiek openen bij de div. instanties is niet het werk.....dat is relatief simpel.....maar het doorvoeren van je plannen in deze,zakelijk gezien harde maatschappij,vergt wat meer dan enkel een goede wil om een en ander van de grond te krijgen en te houden.

Hier in Herzelya bv is de hoofdstraat met winkels voor een derde leeg en is het koopcentrum in het hart van de stad ook niet meer wat het geweest is......bv de grote onderneming die je kunt vergelijken met V&D is weg gegaan en veranderen de rest regelmatig van eigenaar en opzet.......een week is het een shoarma zaak,en een maand later zit er een kledingzaak of een schoenenzaak in ofzo.....om je maar een voorbeeld te geven.

Zaak is dat je eerst uitvoering de markt verkend om te kijken wat je kunt gaan doen,en dat gaat nu eenmaal het beste als je zelf actief deelneemt aan het arbeidsproces......

In Holland was ik zelfstandig ondernemer,en het openen van een onderneming bij de KvK was een erg simpele aangelegenheid.....toen ik dus op Alyah kwam,en al de vakanties daarvoor,heb ik in mijn vak de markt bekeken ...en ik ben voor mij zelf tot de conclusie gekomen dat het voor mij financieel geen haalbare kaart bleek mijn onderneming hier voort te zetten.....ik heb een gezin met kinderen en toen werkte mijn vrouw nog niet,en we hebben dus iedere maand een bepaald bedrag nodig om te kunnen blijven draaien hier.
In Holland was de concurentie al moordend,en kende in de markt op m'n duimpie,maar hier ken ik dus noppes en is de concurentie zoniet erger.

Mijn advies....en je moet daar maar mee doen wat je wilt :wink: ...is....kom eerst hier maar eens werken om de markt te onderzoeken wat je wilt gaan ondernemen....[of je moet gepelde bananen gaan verkopen vanuit je woonkamer :o :wink: ]......want opstarten is niet zo'n grote opgave...het hebben van een goed bedrijfsplan en de nodige pegels is veel moeilijker te realiseren.....en verkijk je dus niet aan diegenen die het gemaakt hebben met een service die aangeslagen is....dat is mooi voor hen,maar is geen garantie dat jij ook zo van de grond zal kunnen komen

Dat je er wat aan hebt gehad :wink:

--Hans.
"....May you always walk in Beauty. ...."
User avatar
Hans & Malie
Team Member
 
Posts: 6366
Joined: Tue Sep 14, 2004 3:28 pm
Location: On holy ground

Postby E.T. » Wed Jun 22, 2005 8:00 am

Zonder aan te vallen Hans, maar letterlijk alles wat je hier schrijft is internationaal, niet specifiek Israeli's. Een goede markt search doen, met een goed idee opkomen, geen klerenzaak openen in een nudisten kamp en een inkomen 'on the side' te houden, lijken mij basis regels voor wie een eigen zaak wil beginnen waar het ook is op de wereld. Niet davka in Israel.


Route 4, ik denk dat het allemaal heel individueel is. De een lukt het wel, de ander niet. Ik heb persoonlijk mee gewerkt aan het oprichten van meer dan een zaak in Israel, en ben tot de conclusie gekomen dat als je het goed aanpakt (en dat is natuurlijk wel o.a. volgens de regels die Hans hier boven schrijft), er geen reden is dat je niet je parnasa er uit zal kunnen halen. 1 van de fouten die zelfbeginners vaak maken is dat ze denken dat ze binnen afzienbare tijd schatrijk zullen zijn. Dat zal je niet, tenzij er wat heel bijzonders gebeurd. Maar er is geen reden ter wereld dat je niet een maandelijks salaris kan trekken als de zaak goed is opgericht en iedereen er goed aan mee werkt.
Natuurlijk, het kan fout gaan, en daarom geef je niet je andere inkomen op, steek je er niet te veel persoonlijk geld in, enzovoort. Maar als je het goed plent, en er bereid bent hard voor te werken, moet het kunnen.

Dit gezegd, is het heel waar wat iemand eerder schreef, dat het een stuk makkelijker is een tiek te openen bij de belastingen dan te sluiten. Je moet dus een goed programma/werk plan hebben, en wel weten waar je aan begint voor je allerlei dingen begint te doen waar je later spijt van kan hebben.
User avatar
E.T.
Veteran
Veteran
 
Posts: 4019
Joined: Mon May 03, 2004 5:28 pm

Postby Hans & Malie » Wed Jun 22, 2005 8:12 am

E.T. wrote:Zonder aan te vallen Hans, maar letterlijk alles wat je hier schrijft is internationaal, niet specifiek Israeli's. Een goede markt search doen, met een goed idee opkomen.....Dat zeg ik ook niet.......maar we praten over de situatie hier die toch wat afwijkt van de situatie in het westen...hier is de markt kleiner en voller dan in het westen.
En reageerde ik dus enkel op het eerdere bericht dat het relatief eenvoudig zou zijn om hier maar wat te beginnen. :wink:

--Hans.
"....May you always walk in Beauty. ...."
User avatar
Hans & Malie
Team Member
 
Posts: 6366
Joined: Tue Sep 14, 2004 3:28 pm
Location: On holy ground

Zaak opzetten

Postby Bert Knot » Thu Jun 23, 2005 12:06 pm

Hoi Route 4,

Een zaak openen in Israel is zeker een stuk makkelijker dan in NL....
1. KVK, in Israel zijn KVK en Company Register gescheiden, dit betekend dat je geen lid van KVK hoeft te zijn om een bedrijf op te zetten, hier heb je een advocaat voor nodig die je bedrijf inschrijft bij de company register. - Het inschrijfgeld is ook niet veel in verhouding tot "het start kapitaal dat je moet storten" in NL, alleen dit geld gaat naar de staat moet je elk jaar betalen.

2. Verder heb je de keus om een eenmans zaak of een BV hier te starten, eigenlijk net zo als in NL, maar let wel dat je zelfs met een BV (ltd) te starten in Israel je zelf altijd hoofd verantwoordelijke blijft voor banken en de staat, je staat dus altijd persoonlijk garant, JA zelfs bij een BV, dus niet precies het zelfde als de tent falliet gaat zoals in NL.

3. Als eenmanszaak kun je gewoon met een boekhouder werken die de gegevens bij de belasting indient, bij een LTD moet je ook een accountant hebben om de jaarrapporten in te dienen - dit is dus een duurdere kwestie.

4. Markt - ik denk dat het belangrijk is een goede NICHE te vinden in Israel om zaken te kunnen doen, vaak blijkt dat de manier van zaken doen IN israel totaal anders is dan in Europa, bv. hier is het doodnormaal met 60 en 90 days payment te werken, dit betekend dat je lang op je geld moet wachten en dus obligo bij de bank moet hebben, hier moet je weer garanties voor kunnen stellen. Ook heb je hier last van het phenomeen "bouncing Checks" dus daar zit ook een risico, en verder is de hele zakenwereld gebouwd op het afdingen van alles - tot op de laatste schroef.

Ik kan nog wel veel meer bedenken, maar ik denk dat als je meer kunt inzoomen op wat je van plan bent, je ook beter kunt researchen of het "at all" de moeite waard is.....

Mocht je nog vragen hebben, PB of mail me gerust.

Bert
User avatar
Bert Knot
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 199
Joined: Thu Nov 07, 2002 9:16 pm
Location: Tel Aviv, Israel

Postby robin » Fri Jul 04, 2008 10:41 am

Hi all,

ik werk voor een een Uk based ICT-high tech bedrijf die gespecialiseerd is in web content management. Zegt mss niet zo veel voor sommigen? De laatste tijd krijgen we meer en meer vraag vanuit Israel. Aangezien ik emigratie plannen heb, is het mss een ideaal moment om met ons bedrijf een kantoor te openen in Israel.

De vraag is hoe moet dat gebeuren, zijn er specifieke voorwaarden, etc ...
En kan ik als buitenlander, die nog geen resident is en zelfs geen working permit heeft, dit kantoor openen ... waarschijnlijk zijn er wel mogelijkheden voor nieuwe bedrijven ed maar weet daar de modaliteiten niet van ... iemand een idee?

Grtz,
R.
robin
Veteran
Veteran
 
Posts: 28
Joined: Thu Aug 26, 2004 3:30 pm
Location: gent - SOON NETANYA

Postby Kiskillilla » Sun Jul 06, 2008 12:50 pm

Link Guide for Newcomers
Click
Get around in Israel
User avatar
Kiskillilla
Veteran
Veteran
 
Posts: 365
Joined: Sat Jun 05, 2004 3:42 pm
Location: Düsseldorf

Postby robin » Sun Jul 06, 2008 1:23 pm

tja, eerst mijn hebreeuws wat op orde brengen dus ;-)
Thx
robin
Veteran
Veteran
 
Posts: 28
Joined: Thu Aug 26, 2004 3:30 pm
Location: gent - SOON NETANYA

Postby Kiskillilla » Mon Jul 07, 2008 1:21 pm

Mijn links in het Hebreeuws was een reactie op "Route 4", en hij leest volgens mij wel Hebreeuws.

Hopelijk krijg je nog meer reacties in het Nederlands...
Link Guide for Newcomers
Click
Get around in Israel
User avatar
Kiskillilla
Veteran
Veteran
 
Posts: 365
Joined: Sat Jun 05, 2004 3:42 pm
Location: Düsseldorf

Re: Ondernemen

Postby Verh0ef » Mon Jul 07, 2008 8:14 pm

Route 4 wrote:Zijn er leden onder jullie die ervaring hebben met het opstarten van een eigen zaak in Israel. Ik krijg de indruk dat je in Israel qua wetgeving makkelijker een zaak begint (en failliet gaat) dan in Nederland. Verder denk ik als je dan toch moet zwoegen voor je centen je dat beter kunt doen voor je eigen zaak dan in loondienst in Israel. Is er iets als een kamer van koophandel die starters helpt? Of is dat iets van een westerse verzorgingsstaat? Alle tips, ervaringen zijn van harte welkom


Kijk ook eens op
http://www.holland-israel.com/Content/index.php

Lees dit artikel
http://www.evd.nl/home/landen/publicatie/lob_prk.asp?landen=isr&rubrieken=((alleen%20exm),(alleen%20pri))%20en%20(ebs,log,mke,mar,owb,oan,prr,rev,zag,bdm)%20niet%20(abs,pro)&sorteercode=niet%20leeg&iaantal=50&sortering=sorteercode&location=/home/landen/landenpagina/land.asp?land=isr

Of stuur een mail naar
http://www.kvknederlandisrael.nl/

Suc6!

PJ
Verh0ef
Newby
 
Posts: 2
Joined: Fri Dec 08, 2006 9:00 pm


Return to Zaken doen in Israel

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron