De Smulpaap...

Moderators: Beheer, Matthew, The Dutch Forum Team

Re: De Smulpaap...

Postby Hans & Malie » Mon Feb 15, 2010 9:43 am

Als de hitte is gezakt , en de regen weer terug , zal ik een receptje voor erwtensoep zetten?...iemand interesse?
"....May you always walk in Beauty. ...."
User avatar
Hans & Malie
Team Member
 
Posts: 6366
Joined: Tue Sep 14, 2004 3:28 pm
Location: On holy ground

Re: De Smulpaap...

Postby Primus » Mon Feb 15, 2010 11:22 am

Erwtensoep, heb ik wel interesse in!
Ik heb trouwens vorige week de truffels geprobeerd, ze waren erg lekker geworden en ook goed ontvangen! Ik heb een helft gedaan met perencongac, andere helft noten erin verwerkt ipv alcohol, beiden waren erg lekker. Dus bij deze mijn dank voor het recept :D

Nog een (zeer) kleine bijdrage van mijn zijde, maar wel erg lekker nu de aardbeien er weer zijn. In een foodprocessor zuiker en nana vermengen totdat de zuiker lichtgroen is. Over de aardbeien en klaar. Simpel, maar ook erg succesvol :)
Primus
Active Member
 
Posts: 18
Joined: Thu Sep 13, 2007 1:37 am
Location: Haifa

Re: De Smulpaap...

Postby Primus » Mon Feb 15, 2010 11:45 am

zuiker moet dus suiker zijn...... Geen idee waar dat twee keer vandaan kwam :oops:
Primus
Active Member
 
Posts: 18
Joined: Thu Sep 13, 2007 1:37 am
Location: Haifa

Re: De Smulpaap...

Postby Marianne M » Mon Feb 15, 2010 7:45 pm

Ja - er is zeker interesse voor erwten soep :D Ondanks de hitte heb ik van het week-end een grote pan snert gemaakt en hij was in een mum van tijd op. Ben zeker benieuwd hoe anderen dat doen !
Marianne M
Veteran
Veteran
 
Posts: 81
Joined: Sun May 16, 2004 2:59 pm
Location: Ramat Hasharon

Re: De Smulpaap...

Postby Marianne M » Sun Feb 21, 2010 11:22 am

Chef Hans :D Er is regen voorspeld voor vanavond. Waneer gaan we aan de snert ?
Marianne M
Veteran
Veteran
 
Posts: 81
Joined: Sun May 16, 2004 2:59 pm
Location: Ramat Hasharon

Re: De Smulpaap...

Postby Hans & Malie » Sun Feb 21, 2010 7:35 pm

Image

Daar gaat ie dan !

Ik schrijf de " koosjere " versie....je kunt / moet het eigenlijk met spek,varkenspootjes en een hamschijf maken... :mrgreen:

* +/- 500 gram spliterwten.
* +/- 500 gram vlees met bot...dat kan van alles zijn....schenkel is moeilijk te vinden , en ook erg duur...ik gebruik soms ossestaart of garon hoedoe...zaak is om verse bouillion te maken...geen blokjes!
* 1 flinke knolselderie
* 'n paar flinke wortels [ 2 ofzo ]
* 1 flinke prei
* 2 flinke aardappels...en dat is voor de zuivere snert eters een debat om die er wel/niet in te verwerken.
* 2 flinke uien.
* Wat peterselie
* Wat koesbarah [eigen smaak ]...is lekker!
Peper / zout / 2 laurierblaadjes
* 2 , of meer , teentjes knoflook.
En als toevoeging bij het einde 1 of 2 koebanus worstjes in plakjes gesneden.

Neem de grootste pan...was de spliterwten goed om ze schoon te krijgen van alle stof.
In de pan met water doe je de erwten - het vlees - de laurier - en de knoflook - en wat zout [niet te veel ]
Aan de kook - schep het schuim er af - vuur laag , en laat het zachtjes doorkoken totdat het vlees van het bot valt [ af en toe roeren ]

Ondertussen:

Schil de piepers en snijd ze in kleine blokjes...zo klein als je kunt.
Snij de baard van de prei - en snij de prei in de lengte door - verwijder de buitenste schil - daarna snijd je zo fijn als mogelijk de prei in dus halve ringetjes - spoel de prei goed schoon!...tijdens spoelen de prei uit elkaar halen..zit vaak veel zand tussen...als de prei erg dik is in vieren door snijden.
Schil de wortel - ook in de lengte door - en dan ook zo klein als mogelijk er blokjes van snijden.
Verwijder van de knolselerie de stelen maar bewaren!
Was en schil de knol zo zuinig mogelijk! - snijd in plakjes en dan in blokjes.
Schil de uien - halveer ze - en dan fijn snijden - ook weer fijn , maar niet al te fijn!

Haal het vlees uit de soep en van het been / bot - snij klein - terug in de soep.
Voeg nu alle fijngesneden groenten toe en opnieuw aan de kook.....de soep zal langzaam moeten koken..en ook langzaam indikken.
Als de soep de gewenste dikte heeft , en alles goed gaar is? [kan alles bij elkaar dus wel 'n paar uur duren]...dan snijd je een flink aantal van de achter gehouden blaadjes van de selerie goed fijn en goed wassen!
Proeven en op smaak maken met peper en zout...[doe er soms wat soja saus in ]
Ook de peterselie en koesbarah het zelfde...en in de soep!

Image

De soep maak je af met plakjes van de koebanus worst , zie foto boven , die qua smaak het meeste lijkt op gerookte worst..niet te verwarren met rookworst natuurlijk....daarvoor moet je Mat uitnodigen... :mrgreen:

Image


Image

En natuurlijk smaakt de soep het beste de volgende dag....kijk maar of je dat lukken gaat... :mrgreen:
Makkelijk in te vriezen om je bezoek uit Holland eens flink te verbazen...
"....May you always walk in Beauty. ...."
User avatar
Hans & Malie
Team Member
 
Posts: 6366
Joined: Tue Sep 14, 2004 3:28 pm
Location: On holy ground

Re: De Smulpaap...

Postby Hans & Malie » Tue Mar 09, 2010 6:28 am

Wat feedback over dit topic zou leuk zijn...wie wil zich even inzetten om even wat te laten horen ?.... :mrgreen:
"....May you always walk in Beauty. ...."
User avatar
Hans & Malie
Team Member
 
Posts: 6366
Joined: Tue Sep 14, 2004 3:28 pm
Location: On holy ground

Re: De Smulpaap...

Postby Marianne M » Thu Mar 11, 2010 1:13 pm

Ik maak mijn erwtensoep bijna het zelfde maar zonder koesbarah want van de lucht alleen al word ik niet lekker.. Ik heb het de afgelopen maanden al een paar keer gemaakt maar ik denk dat de volgende keer wat op zich laat wachten vanwege het warme weer. Alhoewel.. :D

Ook de hutspot was een enorm sucses !
Marianne M
Veteran
Veteran
 
Posts: 81
Joined: Sun May 16, 2004 2:59 pm
Location: Ramat Hasharon

Re: De Smulpaap...

Postby Hans & Malie » Thu Mar 11, 2010 1:53 pm

Marianne M wrote: maar zonder koesbarah want van de lucht alleen al word ik niet lekker..



Mazzel dat je niet met een Jeminiet woont... :mrgreen:
"....May you always walk in Beauty. ...."
User avatar
Hans & Malie
Team Member
 
Posts: 6366
Joined: Tue Sep 14, 2004 3:28 pm
Location: On holy ground

Re: De Smulpaap...

Postby Kachol Lavan » Sun Mar 14, 2010 8:30 pm

"Don't take your organs to heaven. Heaven knows, we need them here."
Kachol Lavan
Veteran
Veteran
 
Posts: 2681
Joined: Sat Apr 24, 2004 8:42 pm
Location: Kibbutz Hama'apil

Re: De Smulpaap...

Postby Hans & Malie » Mon Mar 15, 2010 6:17 am

Kachol Lavan wrote:Saucijzenbroodjes±

http://www.rnw.nl/nederlands/article/saucijzenbroodjes



Lang niet gegeten...in mijn bakkersopleiding kilometers moeten maken...maar dan met een spuitzak...gaat sneller :mrgreen:
"....May you always walk in Beauty. ...."
User avatar
Hans & Malie
Team Member
 
Posts: 6366
Joined: Tue Sep 14, 2004 3:28 pm
Location: On holy ground

Previous

Return to Nederlandse Kookkunsten in Israel

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron